Pages

Friday, 4 May 2018

en global älvkalas

För nästan 6 år sedan kom jag på en idé att starta International Fairy Tea Party - en global älvkalas.

Syftet är att inte bara fira barns lek och fantasi - men för att skapa tid och plats för vuxna att kliva in i barnens lek och fantasi också. Möjlighet för vuxna att observera hur barnen lekar, hur deras fantasi fungera och att delat i den process.

Det har varit en utmaning med älvor eftersom många tror att det är en "flick-grej" men idéen har varit ser till att alla fick leka med älvor och som älvor. Vi frågade om det fanns pojkälvor, om det fanns arga älvor, elaka älvor, krigare älvor, gamla, unga... det har varit ett bra sätt att utforska värdegrunden med barnen, att utvärdera normen och utmana stereotyper - en resa för barnen, pedagogerna och föräldrarna. Vi firade varje år och såg hur pojkarna kom med drakvingar första året (för att föräldrarna var mest osäkert) till följande åren pojkarna och flickorna fick älv-vingar och njuter av flyg-krafter, magi och allting dom kopplade till älvor...

Det har varit ett enormt bra sätt att utforska naturen... helt plötsligt såg barnen små små detaljer som dom hade missat förut... var nyfiken på ett annat sätt. Sagor, magi och naturen blandades naturligt tillsammans. Barnen vill ta hand om naturen för att uppmuntra älvorna att besöka - vi plockade mycket skräp som andra lämnade...

Vi lärde oss om hela världen... vilka andra länder deltog... tänkte dom fira på samma sätt... att vissa firade långt före oss, för att i Nya Zealand och Australian dagen började innan oss... och det är vår där när det är höst här. Det firades på olika språk. Det firades inomhus och utomhus, det har firats under orkaner i Bahamas, regn och sol - med familjer, förskolor, skolor och sjukhus - i städer, på landet och i flyktingsläger. Det har varit ett sätt för oss att se likheter med resten av världen.

Vi har faktiskt täckt hela läroplan med älvorna - matte, språk, vetenskap, teknik, konstruktion, kreativitet, dans, teater, hållbarhet, värdegrund osv osv - och det finns många idéer på den här blogg samt på facebook siden  International Fairy Tea Party  - där i början av augusti kan man skriva upp för att vara med årets firande... man finns då på en liten karta av världen med alla andra firande... och efter firandet är det bra om man dela lite bilder... antingen av själva firande eller förberedelser (alla vill/få inte dela bilder  av barnen).

Syftet har varit att skapa en ny tradition som är barnens... som är ett sätt för vuxna att kliva in i barnens värld...

är älvorna på riktig... ett barn svarade
"dom är riktig... på låtsas"

Solägget inspirerad matte i skogen
nyckelpigor... små magiska varelser
älv porträtt
regnbågskrafter
naturflaskor - också kan länkas till att göra egna trolldryck

Under är en film av bilder från runt om i världen - en älvkalas kan ske på många olika sätt!

Är ni intresserad av en massa älvkort - där jag, utifrån en normkritisk synpunkt, hittat bilder av fula, vackra, med/uran vingar, gamla, unga, pojkar, flickor, arga, läskiga osv älvor för att utmana vad en älva är... e-mail mig och så kan jag skicka bilder för er att skriva ut och fråga barnen kring...  under finns ett exempel.


No comments:

Post a Comment